Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk  Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtalerForsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
8.-10. klasse Den franske revolusjon Opptakt til en revolusjon
 Den franske revolusjon
 

Opptakt til en revolusjon


En kronologisk oversikt

Tekst/illustrasjoner:
Anne Schjelderup/Clipart.com
Sist oppdatert: 8. februar 2004

StenderforsamlingenGrunnet den økende finanskrisen på slutten av 1700-tallet var den franske kongen i stadig strid med sin adel. Kongen hadde behov for økte skatteinntekter og ville innføre skatter for adelen. Adelen viste til sine tradisjonelle rettigheter som inkluderte fullstendig skattefritak. Inspirert av opplysningsfilosofene, sådde de tvil om kongens rett til eneveldig myndighet. Ved hjelp av de mektige parlamentene, eller domstolene, presset adelen kongen fra skanse til skanse. Ved å se på begivenhetene de siste årene før revolusjonen, kan vi få et inntrykk av denne kampen mellom kongen og adelen.


1753

Inspirert av Montesquieus maktfordelingsprinsipp erklærer paris-parlamentet at kongens makt er basert på en kontrakt mellom Frankrikes konge og det franske folk der parlamentet er dens voktere. Kongen reagerer ved med makt å forvise dommerne til deres gods på landet. Parlamentet fordømmer kongens handling og nekter å godta konstitusjonen.

Derved står Frankrike uten en konstitusjon som er godtatt av alle offentlige myndigheter.

1760

Internasjonal opposisjon mot eneveldet og aristokrati, flere revolusjonære omveltninger over hele Europa. Økende tvil om doktrinen om enevelde av Guds nåde. Man så heller på kongen som representant for et suverent folk. (Men var han en effektiv representant?)

Noen dommere lager en ny teori om at hvert provins-parlament var en del av det samlede franske parlament som representerte hele nasjonen. Dommerne søker støtte fra opinionen ved å offentliggjøre innstillinger og forslag gjennom pamfletter og løpesedler. (Disse var forløperne for dagens aviser og dagens offentlige debatt.)

1763 Slutt på syvårskrigen. Frankrike i stor krigsgjeld.
1764 Kongelig forordning forbyr offentliggjøring av innstillinger og forslag. Parlamentet i Dijon protesterer og fremholder verdien av offentlig debatt. Den første offentlige debatt om retten til pressefrihet finner sted.
1766 Kong Ludvig XV rir inn til Paris i spissen for et kompani soldater og inntar sin plass som rikets øverste dommer og parlamentets sjef.
1771 Kongen avskaffer parlamentet som institusjon.
1774 Kong Ludvig XV dør. Hans sønnesønn Ludvig XVI krones som ny konge.
1775 Parlamentene gjeninnsettes av den nye kongen, men dommerne må nå avfinne seg med at deres handlefrihet er begrenset av loven, høyere myndighet og opinionen.
1776

Kongen gir en ny lov der bøndenes plikt til å utføre veiarbeid erstattes med en ordning hvor alle jordeiere betaler en skatt. Dermed kan staten i stedet ansette profesjonelle veiarbeidere.

Slik lettes bøndenes kår, mens adelen må betale en form for skatt. Adelen ser sine skatteprivilegier truet, og paris-parlamentet nekter derfor å protokollføre den nye loven. De hevder at kongen ikke har rett til å endre tradisjonelle rettigheter som etter adelens mening er del av Frankrikes fundamentale lover.

1781 Finanskrisen øker i omfang. Finansminister Jacques Necker offentliggjør en litt for optimistisk statlig finansrapport som ledd i sitt forsøk på å gi Frankrike troverdighet blant kreditorer og derved tilgang på billige utenlandske lån. Dette er første gang det offentlige får innsyn i statlige finanser. Necker blir på grunn av dette avskjediget av regjeringen samme år.
1783

Dette året markerer slutten på den amerikanske frigjøringskrigen. Amerikanerne har realisert politiske ideer og utopier, og derved vist franskmennene at disse er mulige å gjennomføre i praksis. Oppglødd av nye ideer, vender franske soldater og offiserer hjem til Frankrike etter endt krigstjeneste i Amerika.

Krigsgjelden kaster imidlertid Frankrike ut i økonomisk krise. Charles-Alexandre Calonne utnevnes til generalkontrollør for finansene. Statskassen har da gjeldsutgifter på 50% av samtlige statsutgifter. Colonnes forsøk på innsparing under militærvesen og hoff møter motstand fra kongefamilie, hoffadel og ministre. Han søker så utad å gi inntrykk av et rikt Frankrike som kan bære sin statsgjeld. Han setter også igang byfornyelse og kanal- og havnebygging som fører til virksomhet og økonomisk optimisme.

Det franske folk har altså inntrykk av et rikt Frankrike, mens landet i virkeligheten nærmest er bankerott.

1786

Utenlandske finansfolk nekter å formidle eller gi Frankrike flere lån. Finansminister Calonne presenterer regjeringen for en krisepakke i håp om å løse finanskrisen. Denne innebærer at også adelen må betale skatt, noe som ikke blir godtatt.

Men siden Colonne og Necker tidligere hadde vært slike optimister, er det nå ingen som tror på dem lenger. Til slutt gir notabelforsamlingen likevel etter mot at en valgt forsamling heretter må ha innsyns- og kontrollrett over hvordan kongen styrer finansene. Colonne får avskjed og må flykte til utlandet for å unngå hevn fra adelen.

1787

Etienne-Charles de Loméniede Brienne blir utpekt til nytt regjeringsoverhode. Han setter igang en enorm reformaktivitet som bl.a. avskaffer tortur, opphever veihoveri, innfører fri kornhandel og gir protestantene rettsstatus.

Men adelen motsetter seg skattereformer og starter «adelsrevolten». Dette opprøret når sitt høydepunkt idet paris-parlamentet avviser loven om grunnskatt for både privilegerte og uprivilegerte samtidig som det krever stenderforsamlingen (representanter for folket) innkalt. Kongen innskriver likevel loven om grunnskatt hvorpå parlamentet erklærer dette for ulovlig. Til slutt blir det et kompromiss som innbærer at stenderforsamlingen skal komme sammen igjen i 1792.

1789 Kongen fratar parlamentene all politisk makt og det blir opprettet et nytt råd. Det blir satt i gang byråkratiske og juridiske reformer. Disse fordømmes av paris-parlamentet som despotiske. Parlamentene blir opphevet hvorpå folk går til voldelig opprør. Krisetilstanden gjør at kongen fremskynder møtet med generalstendene til 1. mai samme år. Kongen gir samtidig full pressefrihet og oppfordrer til offentlig debatt frem mot møtet.

frem-ikon

 
  filosofi-ikon  frem-ikon
lyd-ikon
[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
DEN FRANSKE REVOLUSJON
Del I
  Forhistorien
Du er her Opptakt til en revolusjon
  Finanskrise og aristokratiets opprør
  Politisk vekkelse og borgerskapets overtagelse
  Borgerskapets revolusjon — Stenderforsamlingen av 1789
  Sanskulottenes revolusjon — Bastillens fall
  Kvinnenes revolusjon
  Bondereisningen — «den store skrekken»
  Menneskerettighets-
erklæringen av 1789
  Konstitusjonen av 1789
Del II
  kommer i 2004...
Filosofi i tiden forut for den franske revolusjon
  Montesquieu
  Voltaire (1)
  Voltaire (2)
  Rousseau
Ressurser
  Tidslinje
  Persongalleri
  Ressurser
utskrift
Denne siden
interaktive øvelser
Test dine kunnskaper 1-9
© www.skoletorget.no