|
 |
Brennesle i kjøkkenhaven
Bedre enn sitt rykte
Tekst og foto:
Ariane Schjelderup
Filosofiske spørsmål:
Ariane Schjelderup
Sist oppdatert: 9. februar 2004
Nytteplante
Brenneslen regnes gjerne som et ugress, og det er ikke en plante
som vi akkurat pleier å dyrke. Men den kan faktisk være
veldig nyttig i kjøkkenhaven. Den bidrar også til
å forbedre jorden. I kompostbingen hjelper den til med nedbrytningen
av alt det organiske materialet og gjør jorden ekstra næringsrik.
Brenneslen kan også være god å ha som nabo
for mange planter. Mange av de grønnsakene vi dyrker blir
faktisk bedre om det vokser brennesle i nærheten. De blir
mer resistente mot sykdom, og får også mer og bedre
smak. Dette gjelder særlig poteter, tomater og reddiker
og også mange av kjøkkenurtene våre.
Brennesle som plantevern
Du kan beskytte plantene dine mot soppsykdommer og bladlus ved
å spraye dem med en sterk «te» av brennesle!
Den lager du på 1-2-3:
- Dekk nesler såvidt med vann og la blandingen koke i
ti minutter – eller til den har samme farge som sterk
te.
- Kjøl den ned og ha den på en spruteflaske.
- Ferdig til bruk!
Slik lager du effektiv organisk gjødsel til kjøkkenhaven
Det
aller beste gjødseltilskuddet for småplanter er neslevann.
Du kan også bruke det for spesielt næringskrevende
grønnsaker. Det er enkelt å lage, men det tar litt
tid – og det lukter vondt. Finn derfor et sted du kan tilberede
vannet hvor det ikke er til sjenanse for deg selv eller andre...
- Fyll en bøtte med nesler og dekk dem med vann.
- La det stå i 14 dager, rør om daglig.
- Sil vannet og hell det på flasker eller dunker med skrukork.
- Gjødselvannet er ganske kraftig så det må
tynnes ut med vann før bruk i forholdet 1:10.
Ideer til filosofiske samtaler
- Gjødsel lukter vondt – og smaker sikkert vondt
også. Det gjelder også gjødsel laget av brennesle.
Men hvorfor vil plantene ta til seg noe som smaker og lukter
vondt – vi liker jo ikke å spise mat som
smaker og lukter vondt? Kanskje betyr det at plantene synes
at gjødsel smaker og lukter godt? Eller betyr det at
de ikke har smaks- eller luktesans? Hvis ikke, hvordan kan de
da vite hva de kan «spise»?
- Gjødsel gir ekstra næring til plantene. De får
ikke alltid nok næring når de henter den vanlige
kosten sin fra jorden. Trenger vi mennesker også litt
ekstra «gjødsel» noen ganger? Hva slags «gjødsel»
spiser vi mennesker? Og smaker denne «gjødselen»
godt?
- Er det bare mat som gir oss ekstra energi, eller kan det også
være andre ting, f.eks. tanker, musikk, en god latter,
en opplevelse? Og omvendt; er det bare dårlig kosthold
som gir oss lite energi? Tror du noe av det samme gjelder for
planter, det er jo noen som snakker med plantene sine? Kanskje
dere kunne synge litt for kjøkkenhaven deres hver dag
og se om det vokser bedre da?
- Hvis brennesle er så nyttig, hvorfor dyrker vi den da
ikke? Det må da være enklere å dyrke brennesle
enn f.eks. spinat? Er vi dumme når vi luker bort nyttige
planter istedenfor å dyrke dem? Kunne du tenke deg å
dyrke brennesle i kjøkkenhaven din? Evt. hvorfor ikke?
- Er det ofte slik at vi ikke verdsetter det som gjør
oss godt? Har du opplevd at du trodde at noe (eller noen) var
imot deg, og så viste det seg at dette noe (eller noen)
var det beste som kunne ha hendt deg? Er det da vi som tar feil
eller er det dette noe (eller noen) som forandrer seg?
|
|
|
 |
|
|
 |

[her kommer en innlesning av teksten] |
Når du holder musen over de uthevede
ordene i teksten, dukker det opp en forklaring! |
|
Visste du at:
– brennesle ikke bare er en god jordforbedrer, men
også kan vise oss hvor det er god jord? Der hvor det
vokser mye brennesle, kan det være lurt å anlegge
en grønnsakshave!
– brennesle ikke bare beskytter planter mot sykdommer,
men også dyr, spesielt kyllinger? Hvis du blander hakket
nesle i maten deres, er det mindre sjanse for at de får
f.eks. diaré...
Om du fremdeles synes du har for mye brennesle, kan
du spise den. Her
kan du lese hvordan du kan tilberede brennesle som mat. |
|
|