Brennesle som mat
Sist oppdatert: 30. mai 2004
Brennesle
er kjempesunt og smaker dessuten veldig godt. Smaken minner om
spinat. Brennesle er derfor blitt brukt som mat både for
mennesker og dyr, og tidligere ble brenneslen også dyrket.
Det er bare de nye, fine toppene som brukes når du skal
spise brenneslebladene. Plukk den derfor helst om våren.
Men om du klipper ned neslene, vil det komme nye skudd også
utover sommeren. Røttene kan også spises — både
ferske og kokt. Men husk å ta med hansker og en saks når
du skal plukke brennesleskudd!
Hvis du vil bruke brennesle hele året igjennom, kan du fryse
den ned. Men da må den forvelles først (kokes). Du
kan også tørke brenneslebuketter, male dem opp og
blande dem i annen mat for å gi dem «spinatsmak».
Kokt brennesle er deilig!
Du kan dampe brenneslene i litt vann med litt salt, og servere
dem med en smørklatt, gjerne ved siden av kjøtt eller
fisk. Brennesle smaker spesielt godt sammen med egg, men kan serveres
ved siden av all mat som det passer med spinat til.
Men husk at brenneslene ikke må koke for lenge, eller i
for mye vann, for da ødelegger du vitaminene. Hvis du vil
gjøre deg mer flid og prøve en litt mildere variant,
kan du hakke opp brenneslebladene og røre dem inn i hvit
saus; da får du brenneslestuing. Brennesle kan også
blandes i en omelett eller sufflé, de kan puttes i en vanlig
grønnsak-, fiske- eller kjøttsuppe, eller de kan
tilberedes i ovnen sammen med fisk.
– Tørket brennesle er kjempesunt snadder til kjæledyret
ditt, hvis du f.eks. har en kanin eller en chinchilla.
– Brennesle er bra for uren hud. Tørk brennesle,
lag en sterk brenneslete, og drikk en kopp daglig! Du får
også kjøpt ferdig tørket brenneslete i helsekostforretninger.
Bruk to teskjeer pr. kopp, og kok det hele i fem minutter. Denne
teen er også bra for de som har revmatisme eller nyreproblemer.
En ekstra god (Maibergets) brenneslesuppe
Til to personer trenger du:
– 1 liter nesler
– 5 dl. vann
– buljongterning (f.eks. hønsebuljong)
– 1½ ss hvetemel
– litt pepper
– litt karri
– en skvett kremfløte
– en klatt norzola eller normannaost er også kjempegodt
i, men om du synes det blir en litt for «voksen» smak
kan du la dette være
– hardkokte egg til å servere i suppen. Eggene koker
du mens suppen gjøres klar
Fremgangsmåte:
Skyll neslene godt og forvell dem lett (ha dem i en kjele med litt
vann og la dem dampe til de faller sammen). Legg neslene til side
mens du lager suppen. Først lager du meljevning: rør
ut melet i litt vann til det er jevnt. Fyll på resten av
vannet (inkludert neslevannet), og kok opp under omrøring.
La jevningen koke i 5-10 minutter og ha oppi buljongen og krydderet.
Brenneslene putter du i en kjøkkenmaskin, og like før
suppen er ferdig, har du dem oppi sammen med litt fløte
(og litt blåmuggost om du liker det). Smak om suppen er passe
salt, har nok fløte osv. Så er det bare å servere
i suppeskåler — med et halvt hardkokt egg i hver skål.
Tips 1: Hvis du har en stavmikser, kan du bruke
denne etter at du har puttet neslene oppi suppen — det
er enklere enn å kjøre dem i kjøkkenmaskinen.
Tips 2: Hvis du mangler fløte, går
det fint an å lage suppe bare av buljong, litt meljevning
og nesler.
Tips 3: Hvis du vil lage en litt annerledes
neslesuppe, kan du bytte ut eggene og heller ha fiskeboller i
suppen. Du kan da også bytte ut karrien med litt revet
muskatnøtt.
Ideer til filosofiske samtaler
- Likhet og forskjell
Brennesle smaker omtrent som spinat, men hvorfor finnes det
to planter som smaker nesten likt? Trenger vi to så like
planter? Kan en av dem utryddes?
- Selvplukk best?
Brennesle kan vi plukke selv ute i naturen. Synes du det er
annerledes å spise mat som du plukker selv? Hvorfor er
det i tilfelle annerledes? Hadde du mer glad i naturen om du
måtte plukke all maten din ute istedenfor å kjøpe
den i butikken? Eller hadde du kanskje vært mindre glad
i naturen?
- Er sunnhet sunt?
Brennesle er sunt, men vi spiser lite av det. Søtsaker
er usunt, men det spiser vi mye av. Hvorfor gjør vi
det?
– er vi dumme som ikke tenker mer på helsen?
– smaker det som er usunt alltid best?
– spiser vi så mye usunn mat rett og slett fordi
det er så enkelt å lage (pølser, pizza,
kebab, sjokolade osv.)?
Hvorfor skal vi alltid tenke på å være sunne
og friske? Er den sunn og frisk som ikke alltid tenker på
det som er sunt og friskt?
|