Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtalerForsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
pil 1.-4. klasse pil Barn i andre land pil Elena fra Italia
 Barn i andre land deco
 

Elena fra Italia

Tekst og illustrasjoner:
Anne Schjelderup
Filosofiske spørsmål:
Anne Schjelderup og Øyvind Olsholt
Sist oppdatert: 8. februar 2004

Elena bor i byen Pisa i Italia. Her forteller hun om landet sitt og om byen hun bor i. Det lønner seg å ha en globus når dere skal gjennomgå denne historien.


Hei! Jeg heter Elena og kommer fra Italia. Det er et land som er langt fra Norge. Hvis du vil besøke meg, må du reise med fly, og det tar mer enn tre timer. Men Italia ligger i samme verdensdel som Norge, det er en del av Europa. Kan du finne Europa på globusen?

Italias grenser

Rundt Italia er det nesten bare hav. På vestsiden har vi det Tyrrenske hav, og på østsiden, mot Jugoslavia, ligger Adriaterhavet. Kan du finne disse havene på globusen?

Italia grenser også til mange land. I nord grenser vi til Frankrike, Sveits, Østerrike og Slovenia. Kan du finne nabolandene våre på globusen?

Toscana

Jeg bor i byen Pisa. Pisa ligger i et område av Italia som kalles Toscana. Her er det vakker natur med åser kledd med skog og vinmarker. På vinmarkene dyrker vi druer som vi lager vin av. Druene vokser på små busker som står på rad og rekke.

I fjellene ved Pisa har vi masse marmor. Det er en stensort med nydelige mønstre. Vi bruker marmor til mange ting, f.eks. som fliser på kjøkken og bad i fine hus. Før i tiden var det vanlig å lage statuer av marmor.

Mange byer og landsbyer er eldgamle, og vi har mange staselige slott og borger fra middelalderen. Det var den gangen ridderne måtte redde prinsesser og slikt.

De fleste landsbyene ligger oppe på åsene, og har høye murer rundt seg. Det er fordi det ofte var kriger og stridigheter før i tiden slik at byene og landsbyene måtte forsvare seg. Da var det lurt å bygge murer. Kan du finne Toscana på globusen?

Det skjeve tårnet i Pisa

Pisa er en verdensberømt by fordi vi har et gammelt tårn her som er helt skjevt! Det har vært skjevt i mange hundre år uten at det har falt ned. Det er veldig rart. Det kommer turister fra hele verden for å se på det skjeve tårnet. Kan du finne Pisa på globusen?

Pisa er en vakker by med mange trange smug og gamle hus. For at det skal være trivelig å bo her, er det forbudt å kjøre bil enkelte steder. Derfor må mamma og pappa bruke sykkel når de skal på jobben. Men jeg blir hentet av en liten buss når jeg skal på skolen.


Ideer til filosofiske samtaler


 1. Har du besøkt et annet land noen gang? Hvordan opplevde du dette: var det rart, annerledes, fremmed, artig, skremmende, spennende, kjedelig? Hvordan var det å komme hjem igjen? Var det underlig og litt rart? Hvorfor er det rart å komme hjem fra en reise tror du?
 2. Kunne du tenke deg å reise til et annet land? Hvorfor, hvorfor ikke? Kunne du tenke deg å bli værende i Norge for resten av ditt liv? Hvorfor, hvorfor ikke? Er det et annet land hvor du kunne tenke deg å tilbringe resten av ditt liv?
 3. «Borte bra, men hjemme best» er det mange som sier. Hvorfor tror du vi sier dette? Fordi vi er litt redd for det ukjente? Eller fordi vi er så fryktelig glade i hjemlandet vårt? Men hva mener vi egentlig med «borte» og «hjemme»? Er vi litt «borte» når vi kommer til:

  • en annen by i det landet vi bor i?
  • en annen del av byen, en annen gate?
  • et annet hus / en annen leilighet?

  Hvor går egentlig grensen mellom «borte» og «hjemme»? Kanskje finnes det ikke noen slik grense i det hele tatt?
 4. Elena bor i Italia. Derfor sier vi at hun er italiener. En som bor i Sverige kaller vi for svenske og en som bor i Norge kaller vi for nordmann (selv om «nordmannen» er en dame).

  Hvis Elena hadde en hund som het Mio, ville vi da sagt at Mio var italiener? Og hvis hun hadde en sykkel, ville vi kalt sykkelen hennes for en italiener? Hva med ranselen hennes, viskelæret, blyanten? Er det bare mennesker som hører til i et land? Ville det ikke vært noen land i verden uten menneskene? Hvordan ville verden vært uten mennesker?
 5. Elena fortalte at det kommer turister fra hele verden for å se det skjeve tårn i Pisa. Men hvorfor er det egentlig så spennende å se på et skjevt, gammelt tårn? Hvorfor er det ingen som er interessert i en skjev furu i skogen eller en skjev lyktestolpe eller en gammel postkasse som henger litt skjevt? Hva er det som gjør tårnet i Pisa så spesielt?

  Hadde du selv hatt lyst til å reise til Pisa for å se på tårnet? Hvorfor, hvorfor ikke?
tilbake-knapp

 
tilbake-knapp  filosofi-ikon 
lyd-ikon
[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
BARN I ANDRE LAND
Elena fra Italia
Du er her Elena fra Italia
  Det italienske språk
utskrift
Teksten med filosofiske spørsmål
interaktive øvelser
Sett sammen setningene 1-2
Lag en setning av ordene ved å klikke på dem 1-3


Det italienske flagget

© www.skoletorget.no