Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtaler Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse Dyrene iblant oss Bli kjent med kaninen Rosa, del 2
 Dyrene iblant oss deco
 

Bli kjent med kaninen Rosa


Del 2 – Rosa ødelegger

Tekst og illustrasjoner:
Anne Schjelderup
Filosofiske spørsmål:
Anne og Ariane Schjelderup, Øyvind Olsholt
Sist oppdatert: 4. januar 2004

Rosa elsker å gnage og spise på alt hun kommer over, særlig ledninger og potteplanter! Og så graver hun lange tunneler i hagen. Men hvorfor gjør hun egentlig det?


Der kaninene bor, graver de ut huler i jorden hvor de kan ha det trygt og godt. Hulene har flere innganger, slik at kaninene kan flykte hvis det skulle komme et rovdyr inn i hulene deres.

Rosa er også flink til å grave huler. Hun har gravd flere i hagen, og ofte havner hun utenfor gjerdet. Det er ikke få ganger noen av naboene har kommet bærende på henne! Da blir alltid bestemor helt hysterisk, for hun tenker på alt som kunne ha hendt Rosa når hun var ute på egenhånd.

Kaninene er også veldig nøye med å gnage over alle røtter som vokser ned i hulene. For røtter er farlige, de kan de sette seg fast i. Rosa er flink til å gnage bort røtter i hulene sine. Hun er flink til å gnage bort ledninger inne i huset vårt også! Da blir Bestemor nesten enda mer hysterisk! Når Rosa gnager på ledninger, kan det nemlig bli brann. Det er ikke alltid at det som er bra på et sted, er like bra på et annet!

Dessuten er kaniner fryktelig flinke til å få kaninbarn. Allerede når kaninene er fire måneder kan de få barn, og de får gjerne fire til seks unger i hvert ungekull. Etter ca. en måned kan kaninmoren få enda et nytt kull. Dere kan selv regne ut hvor mange kaniner det blir i løpet av ett år!

Det blir faktisk så mange at det blir et stort problem mange steder, enda så søte kaninene er. For kaniner gnager på omtrent alt – det gjør iallefall Rosa! Og så liker de å spise korn, salat og gulrøtter slik som oss. Og så graver de huler overalt. Dere kan tenke dere bonden blir glad når han har hatt besøk av noen hundre kaniner i åkeren sin! Derfor kan kaniner være skadedyr, akkurat som mus og rotter, og mange steder prøver man å bli kvitt dem både ved å bruke gift og ved å jakte på dem.

Mange tror forresten at kaniner er gnagere, som f.eks. mus eller rotter, bare fordi de gnager på ting. Det er faktisk ikke sant. Kaniner er i slekt med harer, og kalles derfor haredyr. Det har Bestemor fortalt meg. Men harene graver ikke ganger i jorden, og de lever ikke sammen i store familier slik kaninene gjør. De er faktisk helt motsatt; de streifer rundt, helt alene, og legger seg til å sove under en busk. Det er derfor vi sier at «ingen vet hvor haren hopper».

Men jeg vet hvor Rosa hopper! Hun hopper bort til matskålen sin når hun er sulten, hun hopper til buret sitt når hun skal på do, hun hopper opp i sengen min når hun vil sove – og når jeg kommer hjem fra skolen kommer hun hoppende bort til meg!


Ideer til filosofiske samtaler


  1. Når Rosa biter over ledninger, er hun uskikkelig da? Hadde hun vært uskikkelig hvis hun visste at hun ikke fikk lov? Tror du Rosa selv er klar over om hun får lov til å bite eller ikke? Hvem kan bestemme når et dyr oppfører seg uskikkelig? Hvem kan bestemme når et barn er uskikkelig? Hvem kan bestemme når en voksen er uskikkelig?
  2. Kaniner blir mange steder regnet som skadedyr fordi de ødelegger for menneskene. Men er menneskene skadedyr når de ødelegger for kaninene? Kan vi tenke oss en natur hvor ingen dyr ødelegger for andre dyr? Kan vi tenke oss en verden hvor ingen mennesker ødelegger for noen andre mennesker?
  3. Tror dere Rosa hadde lyst til å utforske verden da hun gravde seg under gjerdet, eller var det bare det at hun ikke forstod hvor farlig det var? Er det noen ganger fint å prøve å gjøre noe som kan være litt farlig, eller er det alltid dumt?
  4. Villkaniner lever på samme sted hele livet (hvis de kan). Det gjør at de kan leve ganske trygt og behagelig med fine huler, men de får ikke sett så mange steder. Harer lever helt motsatt; de har stor frihet, men det er mer slitsomt – og så treffer de ikke så mange andre harer. Hvordan ville dere ha levd; som kaniner eller som harer?
tilbake-ikon frem-ikon

 
tilbake-ikon  filosofi-ikon  frem-ikon
lyd-ikon
[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
DYRENE IBLANT OSS
Bli kjent med kaninen Rosa
  Del 1 – Rosa er min beste venn
Du er her Del 2 – Rosa ødelegger
  Del 3 – Bestemor og jeg er Rosas familie
Mia og hesten Trygg
  Del 1 – Mia forteller om hester
  Del 2 – Ridning
En sauehistorie
  Sofus går seg bort
Faktasider
  Fakta om kaniner
  Fakta om hester
  Hesten opp gjennom historien
  Fakta om sauer
utskrift
Teksten med filosofiske spørsmål

Visste du at:

– kaniner ikke kan prompe? Noen ganger lukter det slik, men det er bare fordi det kommer ut lukt fra en kjertel på kroppen. Lukten betyr at kaninen er glad for å se deg!

– i oldtiden formerte kaninene seg så sterkt i Spania at husene nesten falt sammen pga. alle kaningangene under dem. Keiser Augustus måtte sende militæret for å bli kvitt problemet (dvs. kaninene...).

– det er lurt å sterilisere hunkaniner hvis du ikke har tenkt at den skal få unger. Ellers er det stor sjanse for at den får livmorkreft!

© www.skoletorget.no