Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtaler Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse Dyrene blant oss Bli kjent med kaninen Rosa, del 1
 Dyrene blant oss deco
 

Bli kjent med kaninen Rosa


Del 1 – Rosa er min beste venn

Tekst og illustrasjoner:
Anne Schjelderup
Filosofiske spørsmål:
Anne og Ariane Schjelderup, Øyvind Olsholt
Sist oppdatert: 4. januar 2004

Mia er 9 år, og bor sammen med bestemoren sin. Hun er fryktelig glad i dyr, og mest av alt er hun glad i kaninen sin Rosa. Hun forteller gjerne om Rosa, og har lært ganske mye om kaniner.


Min aller beste venn er kaninen min Rosa. Jeg har venner på skolen også, men jeg er liksom ikke sikker på om de alltid er venner med meg. Noen ganger er det ikke plass til meg sammen med dem. De er så opptatt av det de holder på med at de ikke ser at jeg kommer en gang.

Rosa merker alltid at jeg kommer. Når jeg går bort til buret hennes, hopper hun bort til åpningen og gnager på sprinklene. Hun vil at jeg skal ta henne opp og kose med henne. Rosa er aldri sur på meg. Hun er glad i meg uansett om jeg er glad eller lei meg.

Til Rosa kan jeg fortelle hva som helst. Hun lytter alltid uten å avbryte meg eller fortelle det videre. Og uansett hvor dum jeg har vært, er hun like glad i meg. Hun forteller meg aldri hvordan jeg heller burde være. Derfor er Rosa min aller beste venn.

Jeg fikk Rosa da hun var helt liten. Men jeg tror ikke hun savnet mammaen og pappaen sin så fælt. Hun syntes det var koselig å være med meg. Jeg holdt henne forsiktig og koste med henne.

Rosa er nesten ikke redd for noenting! Det er fordi jeg alltid er veldig forsiktig med henne. Alle dyr blir utrygge om de blir behandlet dårlig, men kaniner er mer skvetne enn f.eks. katter. Det er fordi kaniner er byttedyr, dvs. at de blir spist av andre dyr i naturen. Dyr som spiser andre dyr kalles for rovdyr.

Kaninene kommer seg unna rovdyrene ved å flykte, for de kan løpe veldig fort. De forsvarer seg aldri. Så hvis noen er slemme mot dem, tar de ikke igjen, de prøver i stedet å komme seg unna. Rosa kryper for eksempel under sofaen når hun vil være i fred.

De fleste byttedyr har øynene på siden av hodet, og ikke foran slik vi mennesker har. Det har Rosa også. Derfor kan hun se alt på en gang, både det som er foran henne og bak henne. Hun ser ikke så veldig klart, hun kan f.eks. ikke se meg, slik jeg kan se på henne. Men det trenger hun ikke heller. Det som er viktigst er at hun lett ser om det kommer et rovdyr snikende innpå henne bakfra.

Så merkelig verden må se ut for Rosa! Hun kan ikke kjenne igjen ansiktet mitt engang!

På en måte er det litt rart at Rosa ikke er redd for meg, for vi mennesker spiser jo dyr – iallefall de fleste av oss. Noen spiser til og med kaniner. Men ingen skal få spise Rosa!


Ideer til filosofiske samtaler


  1. Hvordan vet vi om noen er vennen vår? Kan vi se det på hvordan de oppfører seg mot oss? Eller er det noe vi bare kjenner i oss? Eller er det noe vi kan bestemme oss for sammen? Andre forslag?

    Mia mener at Rosa er en bedre venn enn de barna hun kjenner. Tror du at Mia kan være en bedre venn for Rosa enn en annen kanin ville ha vært?

    Kan et dyr være en bedre venn enn et menneske? Hva er det som gjør et dyr annerledes enn et menneske som venn – er det f.eks. noe et dyr kan gjøre som ikke et menneske kan? Og er det noe et menneske kan gjøre som ikke et dyr kan (snakke sammen?)? I tilfelle: er de tingene bare et menneske kan gjøre viktige i et vennskap eller ikke fullt så viktige?
  2. Kaniner tar ikke igjen hvis noen plager dem, de prøver bare å flykte. Er det lettere å være slem mot noen som ikke forsvarer seg? Isåfall hvorfor? Er det bare fordi vi ikke har noe å frykte, eller kan det være andre grunner? Har vi større ansvar for dem som ikke kan forsvare seg?
  3. Når vi snakker sammen pleier vi gjerne å se på hverandre. Men spiller det egentlig noen rolle om vi kan se på hverandre når vi snakker sammen? Er det lettere å se om noen liker deg om de kan se på deg? Er det like lett eller vanskelig å bli venn med noen som ikke kan se på deg?
  4. Synes du det er riktig å spise dyr? Er det verre å spise noen typer dyr enn andre – ville du f.eks. ha spist kaninkjøtt? Hvis du mener det er forskjell på dyr; hvilke dyr bør vi la være å spise, og hvorfor er det verre å spise disse dyrene enn andre?

    Kanskje er det ikke så mye typen dyr det kommer an på, men om vi har et personlig forhold til dem eller ikke? Er det f.eks. greit å spise noen kaniner, som vi ikke kjenner og aldri har sett, men ikke de andre som vi kjenner og som har et navn?
tilbake-knapp frem-ikon

 
tilbake-knapp  filosofi-ikon  frem-ikon
lyd-ikon
[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
DYRENE BLANT OSS
Bli kjent med kaninen Rosa
Du er her Del 1 – Rosa er min beste venn
  Del 2 – Rosa ødelegger
  Del 3 – Bestemor og jeg er Rosas familie
Mia og hesten Trygg
  Del 1 – Mia forteller om hester
  Del 2 – Ridning
En sauehistorie
  Sofus går seg bort
Faktasider
  Fakta om kaniner
  Fakta om hester
  Hesten opp gjennom historien
  Fakta om sauer
utskrift
Teksten med filosofiske spørsmål

Visste du at:

– man ikke bør gi kaniner til små barn? Kaniner forsvarer seg ikke, og barna kan komme til å plage kaninen.

– kaniner er glade i varme, og liker å sole seg?

– kaniner kan dø av skrekk?

– mange kaniner er allergiske mot noen grønnsaker, bl.a. gulrøtter. Derfor bør de ikke få for mye av det av gangen.

© www.skoletorget.no