Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtalerForsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse Myter, sagn og eventyr Gresk mytologi Skylla og Karybdis
 Myter, sagn og eventyr deco
 

Gresk mytologi


Skylla og Karybdis

Tekst/illustrasjoner:
Øyvind Olsholt/Clipart.com
Filosofiske spørsmål:
Øyvind Olsholt
Sist oppdatert: 8. februar 2004


Krigeren og helten Odyssevs er på vei hjem til Itaka etter en meget vellykket krig mot Troja. Reisen går til sjøs med alle de farer som lurer i havet.

En av de merkelige tingene han møter er de to udyrene Skylla og Karybdis. De holder til på hver sin side av et smalt sund. Skylla bor høyt oppe i en hule og har seks fæle hoder på hver sin kjempelange hals. Når delfiner, seler eller mennesker passerer gjennom sundet, strekker hun alle de fryktelige kjeftene sine ned mot vannflaten for å ete dem. Karybdis på den andre siden av sundet har det med å suge til seg alt vann i nærheten tre ganger om dagen for så å pumpe det ut igjen – renset for innhold.

Odyssevs valgte å gå så nær Skylla som mulig. Men mens de skrekkslagne så på hvordan vannet ble spydd ut av Karybdis på den andre siden, strakte Skylla hals fra toppen av klippen og fikk nappet til seg seks av Odyssevs' beste menn som dermed ble spist levende foran øynene på resten av mannskapet.


Ideer til filosofiske samtaler


 1. Odyssevs visste hvilke farer han ville møte i dette sundet. Likevel seiler han inn i det. Har du noen gang gjort noe skummelt som du visste var farlig? Hva da? Hvorfor gjorde du det når du visste det var farlig? Er det spennende å gjøre farlige ting?
 2. Hva er det farligste av alt i hele verden? Er det noe som er helt ufarlig? Hvis du kunne velge, ville du gjort det farlige eller det ufarlige? Hvorfor?
 3. Kan du være farlig? Betyr det at alle andre må passe seg for deg? Betyr det at alle andre må gjøre som du sier? Betyr det at alle andre er ufarlige? Kanskje du kan være farlig bare for noe/noen? Kanskje for f.eks. en mus? Eller er det musen som er farlig for deg? Er det andre ting du kan være farlig for? Kanskje du er farlig for en iskrem?
 4. Hva er mest og hva er minst farlig:

  • å slikke på kniven
  • å sove i overkøye
  • å gå ytterst på fortauet
  • å sykle om vinteren
  • å glemme å gjøre lekser
  • å stjele
  • å sloss
  • å klatre i trær
 5. Hvem synes du mest synd på: de seks som havnet i gapet til Skylla - eller Odyssevs som mistet seks av sine beste menn? Eller Karybdis som bare fikk sluke vann? Hvem synes du mest synd på: - den som har mistet alle vennene sine eller den som har mistet alle tingene sine?

  • den som har tannverk eller den som har brukket armen?
  • den som tørster eller den som sulter?
  • den som gråter eller den som er lei seg uten å gråte?
  • den som savner mamma eller den som savner pappa?

  Kan du tegne en tegning av den som det er mest synd på i hele verden? Er han/hun/det glad eller lei seg? Hvorfor det?
 6. Odyssevs gjør noe veldig farlig når han legger kursen inn mot sundet. Han er klar over at de risikerer livet i dette trange stredet. Men behøver det alltid bety at det er livet som står på spill når noe er farlig? Tenk på følgende situasjoner:

  • hugge ved
  • spille fotball i stuen
  • hoppe i fallskjerm fra fjell
  • at noen får tak i dagboken din

  På hvilken måte representerer disse handlingene fare, hva er det som «står på spill» her? Er alt «farlig» på samme måte? Hvilke av alternativene er «farligst»? Hvorfor? Hva er det motsatte av fare?
 7. Av Kirke har Odyssevs fått detaljert advarsel om Scylla og Karybdis. Så han visste nok på forhånd at det beste ville være å gå så nærme Scylla som mulig. Men utfallet ble katastrofalt uansett, han mistet seks av sine beste menn. Situasjonen illustrerer et dilemma: uansett hva man velger, blir det galt. Moralen kan kanskje forstås dithen: som mennesker kan vi ikke unnslippe valget, det å velge - selv når valget står mellom to onder. Hva ville du selv valgt (og hvorfor):

  • å fryse eller å svette?
  • å fortsette å være sammen med en gutt/jente som du er veldig glad i, men som er utro mot deg - eller å slå opp med ham/henne?
  • å velge en utdannelse som vil sikre deg en kjedelig jobb eller en utdannelse som du tror du vil like, men kanskje ikke vil gi deg noen jobbmulighet?
  • å hoppe i sjøen i mars måned for tusen kroner eller å la det være?

  Er det noe ved disse valgsituasjonene som gjør at de ikke er like viktige?
 8. I myten mister seks av Odyssevs menn siden Odyssevs valgte å seile gjennom sundet. Hadde han rett til å foreta et slikt valg hvor han visste at han risikerte andres liv? Om han hadde rett til å risikere andres liv, finnes det flere mennesker som også har rett til det?

  Var det verdt det? Finnes det i det hele tatt noe som det er verdt å ofre livet for? Finnes det større ofre enn det å ofre selve livet?
tilbake-knapp frem-ikon

 
tilbake-knapp  filosofi-ikon  frem-ikon
lyd-ikon
[her kommer en innlesning av teksten]
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
MYTER, SAGN OG EVENTYR
Gresk mytologi
Du er her Skylla og Karybdis
  Orfeus og Evrydike
utskrift
Myten inkl. filosofiske spørsmål
interaktive øvelser
Sett sammen setningene
© www.skoletorget.no