Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtalerForsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse De fem sansene Smakssansen Mat jeg liker og mat jeg ikke liker
 Smakssansen
 

Mat jeg liker og mat jeg ikke liker

Sist oppdatert: 30. mai 2004

Formål

 • Bevisstgjøring av egne holdninger til mat
 • Bevisstgjøring av hvor forskjellig vi opplever smak
 • Trene evnen til å lytte til hverandre

Utstyr

Fargestifter og arbeidsbøker

Fremgangsmåte

 1. La barna sitte sammen to og to. La dem så skrive overskriften SMAK fra tavlen og tegne en tunge (gjerne i en munn) i arbeidsboken sin.
 2. La barna tegne mat de liker under overskriften (skrevet av tavlen) MAT JEG LIKER
 3. La dem så snakke med sidemannen om hva slags mat de liker og hvorfor. La dem forsøke å beskrive overfor hverandre hvordan maten de har tegnet smaker.
 4. La noen av barna fortelle klassen om hva slags mat sidemannen liker, hvordan den smaker, hvorfor han/hun liker den. Klassen kan så ha en liten generell samtale om hva barna liker og hva som gjør at vi liker noen ting bedre enn andre. Er det noen ting som alle i klassen liker?
 5. La barna tegne mat de ikke liker under overskriften (skrevet av tavla) MAT JEG IKKE LIKER
 6. La dem så snakke med sidemannen om hva slags mat de ikke liker, og hvorfor det. La dem forsøke å beskrive overfor hverandre hvordan maten de har tegnet smaker.
 7. La noen av barna fortelle klassen om hva slags mat sidemannen ikke liker, hvordan den smaker, og hvorfor han/hun liker den, og ha en liten generell samtale om hva barna ikke liker og hva som gjør at vi liker noen ting bedre enn andre. Er det noen ting som ingen i klassen liker?
 8. Snakk med klassen om andre typer smaker enn fra mat, f.eks. metall, plast, luft (kan luft smake noe?) osv.

Ideer til filosofiske samtaler


 1. Sunnhet og usunnhet
  Ikke all mat er like bra for kroppen, f.eks. søtsaker og gatekjøkkenmat. Dette sier vi er «usunn» mat. Kroppen vår tar altså skade av for mye slik mat. Likevel er det mange som spiser mye søtsaker rett og slett fordi det er så uimotståelig godt! Akkurat som mange voksne røyker og drikker alkohol selv om de er fullstendig klar over at det er usunt i lengden.

  Hvorfor er det slik at mange mennesker liker det som er usunt? Finnes det noen som bare liker det som er sunt og riktig? Er det sunt å bare leve sunt?
 2. Smak og kvalitet
  Det er store forskjeller mellom oss når det gjelder hva vi liker, og hva vi ikke liker å spise. Hvorfor tror dere det er slik? Kan vi i det hele tatt si at noen typer mat er «bedre» enn andre, når det er så forskjellige meninger om den? Finnes det klare regler for hva som er god og vond mat.