Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofi i skolen Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
8.-10. klasse Møter mellom religioner og livssyn Den gyldne regel Øvelser
 Den gyldne regel
 

Øvelser

Tekst og filospørsmål: Ariane Schjelderup
Sist oppdatert: 30. mai 2004

Finn rett tekst

 1. Klipp ut de forskjellige versjonene av den gyldne regel, og fjern teksten hvor det står hvilken religion eller samfunn de hører hjemme i. (PDF-dokument egnet for utskrift)
 2. Del lappene ut til elever, be dem lese regelen høyt, og la resten av klassen prøve å gjette hvilket livssyn/samfunn formuleringen tilhører.

Den gyldne regel i praksis

Be elevene foreslå konkrete eksempler på hvordan vi kan anvende den gyldne regel i familiene våre, på skolen og sammen med vennene våre. Gi dem i «hjemmelekse» å praktisere regelen på ett av disse virkefeltene. Neste uke kan de fortelle fra sin «praksis» og dele erfaringer.


Ideer til filosofiske samtaler


 1. Hvorfor er den gyldne regel vanskelig å gjennomføre?
  Hvorfor kan det være vanskelig å praktisere den gyldne regel? Er det fordi vi tenker for mye på oss selv eller er det fordi andre mennesker oppfører seg på en måte som gjør at de ikke fortjener at vi er snille mot dem?
 2. Hvilke personer er det lett å være grei mot?
  Er det noen situasjoner hvor det er spesielt lett å gjøre godt mot andre? Er det noen situasjoner hvor det er spesielt vanskelig å gjøre godt mot andre? Hvilke av disse menneskene er det vanskeligst å være grei mot:

  – en tigger
  – en som er syk
  – en som er veldig skitten og lukter vondt
  – en som virker veldig sterk
  – en som har sviktet deg

  Synes dere det burde være en plikt å oppføre seg slik at det blir lett for andre å praktisere den gyldne regel for oss? Er det alltid rettferdig å gjøre godt mot andre? Hvis nei, burde vi alltid gjøre godt allikevel?
 3. Den gyldne regel og religion (1)
  Har egentlig den gyldne regel noe med religion å gjøre? Tror dere religiøse mennesker tenker mer på den gyldne regel enn mennesker som ikke har en religiøs overbevisning eller tilhørighet? Har de en bedre grunn til å praktisere regelen: det står jo om den i deres religiøse skrifter?
 4. Den gyldne regel og religion (2)
  Tror dere at mennesker som har en religiøs overbevisning eller tilhørighet er flinkere til å praktisere den gyldne regel enn andre? Hvorfor tror dere i tilfelle (ikke) det?