Du er her: KRL Norsk Engelsk Matematikk Samfunnsfag Natur & miljø TverrfagligFilosofiske samtaler Forsiden Forum E-postliste Kontakt Hjelp Om
1.-4. klasse Bønn Bursdagsønsker og bønn
 Bønn deco
 

Bursdagsønsker og bønn


Tekst/illustrasjoner:
Øyvind Olsholt/http://www-lu.hive.no/plansjer/
Sist oppdatert: 18. desember 2003

Bønn står sentralt i alle religioner. Og allerede i 1. klasse skal elevene ifølge læreplanen bli kjent med spørsmålet: hva er bønn?

Øvelsen på denne siden begynner med at barna skal plassere forskjellige ønsker (representert ved illustrasjoner) i en av to bokser: enten som noe de kan få i bursdagsgave eller som noe de ikke kan få i bursdagsgave. Og her er vi mest interessert i de tingene som ikke så lett havner på gavebordet...


1.

Hva går det an å ønske seg i bursdagsgave? Vel, det er jo mulig å ønske seg det aller meste, men selvsagt, ikke alle ønsker er like enkle å oppfylle. Hensikten med denne øvelsen er å sette igang en samtale om hva vi kan gjøre med de ønsker vi har som vi ikke kan regne med å få i bursdagsgave.

2.

Begynn med å skrive ut tegningene i dette dokumentet (tegningene tar seg absolutt best ut i farver så det er en fordel om du har en farveskriver tilgjengelig). Klipp tegningene fra hverandre og spre dem utover gulvet eller på et stort bord. Hver av tegningene representerer et mulig ønske som et barn kan ha (eller en voksen for den saks skyld).

3.

La så barna plassere tegningene i en av de to store sirklene «Ting du kan ønske deg til bursdag» og «Ting du ikke kan ønske deg til bursdag». Mens barna undrer seg over hvilke tegninger som skal plasseres i hvilken sirkel, er det viktig at du er aktivt med og hele tiden spør dem hvilke grunner de har for valgene sine.

4.

Etterat alle ønskene er plassert, er turen kommet til å se nærmere på de ønskene som havnet i sirkelen «Ting du ikke kan ønske deg til bursdag». Hvorfor havnet de her? Er det noen som har hatt noen av disse ønskene noen gang? Isåfall: hvorfor ønsker vi oss ting som vi ikke kan få? Eller kan vi kanskje få det likevel selv om det ikke er mulig å få det til bursdag? Isåfall hvordan? Hva er forskjellen på å be en bønn og det å ønske seg noe i bursdagsgave?

Filosofiske spørsmål

Nederst på denne siden finner du flere spørsmål av filosofisk natur som kan åpne opp for mange tanker rundt bønnens vesen samt klargjøre forholdet mellom et ønske og en bønn. (De samme spørsmålene foreligger også i dette utskriftsvennlige dokumentet.


Ideer til filosofiske samtaler


  1. Gå igjennom resultatet av plasseringen av tegningene. Var det noen av ønskene som kunne vært i begge sirklene? Var det noen ønsker som ikke hørte hjemme i noen av sirklene? Hvilke andre ønsker burde vært med i sirkelen for «umulige» bursdagsønsker?
  2. Hva slags bursdagsønsker mener du er vanlige å ha? Nevn noen eksempler. Hvorfor er dette vanlige ønsker? Hvilke ønsker mener du er uvanlige? Er det f.eks. uvanlig å ønske seg gode venner eller en lillesøster? Hvorfor, hvorfor ikke?

    Hvis du spør foreldrene dine hva de ønsker seg til sin bursdag, svarer de kanskje: «snille barn». Er dette et vanlig ønske for foreldre? Går det an å gi dem dette i presang? Hva ville vært et uvanlig bursdagsønske fra foreldrene dine?
  3. Tenk deg at du fikk ett og bare ett ønske som du skulle få oppfylt uansett. Hva ville du ønsket deg da? Hvorfor? Hvem eller hva kunne oppfylt ønsket ditt tror du? Moren og faren din? Rektor på skolen? Kongen?

    Er det større sjanse for å få ønsket oppfylt dersom du ber en bønn om det? Ville det vært riktig å be en bønn for å få oppfylt ditt høyeste ønske?
  4. Har du noen gang bedt en bønn? Når mener du det er riktig å be en bønn? Hvem ber du til: kan du be til andre mennesker eller til deg selv? Hva slags ting kan du be om: noe som gjelder deg selv eller noe som gjelder andre? Må du be alene eller kan du be sammen med andre også? Hvordan føler du deg når du ber en bønn? Er det annerledes å be en bønn enn å be en venn om å gjøre deg en tjeneste?
  5. Må vi tro på Gud for å be? Viser vi at vi tror på Gud når vi ber? Hva er Gud?
tilbake-knapp frem-knapp

 
tilbake-knapp  filosofi-ikon  frem-knapp
Når du holder musen over de uthevede ordene i teksten, dukker det opp en forklaring!
BØNN
Bursdagsønsker og bønn
utskrift
Dokument med bildene til øvelsen
Teksten med filosofiske spørsmål
© www.skoletorget.no